Vitamini A - D - E

Važni tokom celog života
vitamin A

Vitamin A

Vitamin A za dobar vid i poboljšanu oštrinu vida

Vitamin A je topljiv u mastima odnosno uljima. Njegovo delovanje je uglavnom posledica vezivanja za specifične nuklearne receptore, što kasnije utiče na sintezu specifičnih proteina. Važan je za kontrolu rasta i razvoja epitelnog tkiva odnosno za diferencijaciju i učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta.

Nedostatak vitamina A može da prouzrokuje razna oboljenja, od problema sa vidom do određenih kožnih oboljenja. Značajan učinak vitamina A proizilazi iz njegovih antioksidacionih svojstava, vezivanjem slobodnih radikala u telu.

Važno je znati da najveće probleme u telu vitamin A može izazvati prevelikim unošenjem u organizam. Tada dolazi do brojnih toksičnih učinaka praćenih poremećajima u varenju, promenama na koži, kostima i zglobovima.

vitamin D

Vitamin D

Vitamin D je veoma važan za razgradnju kalcijuma i fosfora, jer podstiče resorpciju ovih minerala iz creva i omogućava njihovo deponovanje u kostima. Neophodan je za pravilan rast kostiju i zuba i za dobar rad mišića i nervnog tkiva.

Vitamin D se stvara u koži prilikom sunčanja, dok se potrebe za dodatnim količinama vitamina D dobijaju iz hrane.

Nedostatak vitamina D prouzrokuje demineralizaciju kostiju koja se kod dece manifestuje kao rahitis, a kod odraslih osoba kao osteomalacija.

Za lečenje rahitisa se koristi rastvor vitamina D u ulju, koji se daje oralno ili intramuskularno.

vitamin E

Vitamin E

Vitamin E je grupa od osam jedinjenja rastvornih u masnoći, koja obuhvata tokoferole i tokotrienole. Među različitim formama vitamina E, γ-tokoferol je najčešći u severnoameričkoj ishrani, dok α-tokoferol ima taj status u Evropi.

γ-Tokoferol se može naći u kukuruznom ulju, sojinom ulju, margarinu i prelivima za salatu. α-Tokoferol je biološki najaktivnija forma vitamina E i može se naći u ulju pšeničnih klica, suncokreta i šafranike.

Vitamin E je u masti rastvoran antioksidans koji zaustavlja produkciju reaktivnih vrsta kiseonika formiranih tokom oksidacije masti.

instagram

Inspirišite se na Instagramu

instagram
mollers_srbija
instagram
mollers_srbija
instagram
mollers_srbija
instagram
mollers_srbija
Pratite nas